ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

- —Στην Αίγυπτο και μάλιστα πριν από τον 18ο αιώνα μ.Χ. βρίσκουμε αναφορές για τον τοκετό στο νερό και από τις αρχές του 18ου αιώνα στη Γαλλία.

- —Το 1960 ο IGOR  TJARKOVSKY χρησιμοποιεί το νερό για τον τοκετό της κόρης του  στη Μόσχα.

- —Ο FREDERICK LEBOYER στη Γαλλία από το 1960 αναφέρεται στη χρήση νερού κατά τον τοκετό και κυρίως στο μπάνιο του μωρού αμέσως μετά τον τοκετό.

—- Από το 1977 ο MICHEL ODENT πρώτα στη Γαλλία στο Κ.Φ.Τ. «Πιτιβιέ» που ο ίδιος ίδρυσε και εργαζόταν, εγκατέστησε πισίνες για τον τοκετό. Επίσης χρησιμοποιούσε πισίνες και για τον τοκετό στο σπίτι. Η συνέχεια μετά σε Αγγλία, Ολλανδία, Σκανδιναβικές χώρες, Η.Π.Α., Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία, Ελλάδα.

- —Το 1998 ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Ιωάννης Μουζάλας εγκατέστησε στο ιατρείο του πισίνα στα πλαίσια της προετοιμασίας των εγκύων.

—- Το 1999 στο Μαιευτήριο «ΛΗΤΩ» σε ένα από τα δωμάτια της αίθουσας τοκετών έφτιαξαν πισίνα  και ξεκίνησαν τη χρήση του νερού στον τοκετό.

—- Το 2001 το Μαιευτήριο «ΙΑΣΩ» έφτιαξε επίσης ένα δωμάτιο με πισίνα.

—- Από το 1990 και μέχρι σήμερα η Κα Δημοπούλου Ελευθερία  στην αρχή μόνη της και αργότερα με την Κα Φιλιππάκη και άλλες μαίες χρησιμοποιεί πισίνα για τον τοκετό στο σπίτι. Την πρώτη πισίνα μας την χάρισε ένας μπαμπάς. Ήταν ξύλινη και συναρμολογούμενη.

- —Το 2006 στο Κ.Φ.Τ έφτιαξαν η Κα Δημοπούλου Ελευθερία και η Κα Χρηστάκου Ευαγγελία δύο δωμάτια με πισίνα, μια στο κάθε ένα.

- —Το 2010 το μαιευτήριο «Λητώ», έφτιαξε το δωμάτιο «σαν το σπίτι», το οποίο διαθέτει πισίνα.